POMAGALA ZA SLABOVIDNE

Pojedinac sa oštećenim vidom ima poteškoće već sa svakodnevnim aktivnostima kao što su čitanje novina, gledanje televizije, kretanje i dr.Kod značajnog oštećenja vida pacijent ne može biti adekvatno korigiran konvencionalnim naočalama ili kontaktnim lećama niti terapijskim ili kirurškim metodama. Osim smanjene jasnoće, oštečenja mogu uzrokovati smanjenje vidnog polja, smanjenu osjetljivost na svjetlo, izobličen vid i gubitak kontrasta. Oštečeni vid može biti uzrokovan urođenim manama, ozljedama, procesom starenja ili kao komplikacija nekih bolesti. Bolesti koje dovode do značajnih oštećenja vida su: katarakta, glaukom, makularna degeneracija, dijabetička retinopatija, visoka kratkovidnost, albinizam, retinitis pigmentosa, ambliopija, i dr. Strategija pomoći osobama slabog vida je uglavnom u propisivanju uvećavajućih sredstava kako bi pacijent sa svojim preostalim vidom mogao lakše prepoznavati uvećane objekte. Za poboljšanje kontrasta koriste su posebni medicinski filteri koji se nose pričvrščeni na naočale ili ugrađeni u naočale.

POVEĆALA I OSTALA SREDSTVA

Povećala za slabovidne osobe su različitih povećanja, ovisno o stupnju preostale vidne oštrine te različitih konstrukcija za različite namjene. Povečala često imaju integrirano osvjetljenje za lakše i konfornije čitanje.

 

5     6

Za velika povečanja koriste se teleskopske naočale koje pomažu u statičnim aktivnostima: gledanje televizije, u kinu, kazalištu te pri čitanju.

8     9

Elekrtonska povećavajuća sredstva koriste kameru te se uvećana slika prenosi na monitor. Postoje sistemi koji se koriste za čitanje spojeni na osobno računalo i mogu uvećati slova čak do 70 puta ukoliko je potrebno. Za upotrebu izvan doma koriste se mali sistemi koji stanu u torbicu ili đep pa su uvijek pri ruci kada treba nešto vidjeti bilo na blizinu bilo na daljinu

 

1     2

Gubitak kontrasta je čest kod oštećenja vida. Odabirom pogodnog filtera može se poboljšati kontrastni vid i smanjiti neugoda zbog preosjetljivosti na blještanje osobama oštećenog vida. Za svako posebno oboljenje bira se posebna boja filtera.

3     4