Bifokalne ili progresivne naočale

biifokalne-ili-progresivne-naocale

Nakon 40-te godine života gotovo svi će iskusiti poteškoće pri gledanju na blizinu, to je stanje koje se zove prezbiopija.

Prezbiopija je prirodno, postupno smanjenje sposobnosti očiju da jasno vide predmete na blizinu. Obično počinje u 40-ima i nastavlja napredovati do oko 65. godine.

Možda ćete postati svjesni prezbiopije kada počnete udaljavati knjige i mobitel kako biste ih mogli čitati. 

Oni koji imaju savršen vid, od te dobi trebat će naočale za čitanje koje će im pomoći pri gledanju na blizinu. Međutim, za one koji su kratkovidni ili dalekovidni, ili imaju astigmatizam, kako bi nakon tih promjena vida vidjeli na daljinu i blizinu, preporuka je složenije rješenje kao što su bifokalne ili progresivne naočalne leće.

 

Bifokalne naočale

Bifokalne naočale su naočale s područjem koje ispravlja kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam kod gledanja na daljinu i s korekcijom za čitanje u donjem dijelu naočalne leće.

Sastoje se od dva različita dijela od kojih je svaki druge dioptrijske jakosti.

Dobra strana bifokala je da se pomoću njih jasno vidi daleke i bliske predmete, a to jasno područje je široko i komforno.

Nedostatak bifokala je taj da se ne vidi dobro srednja udaljenost, npr. udaljenost računala.

Između dijela za daljinu i dijela za blizinu, vidljiv je prozorčić i linija razgraničenja te dvije zone. Ove linije mogu ometati pažnju i stvoriti efekt “skoka slike”. 

 

Progresivne naočale

Ako trebate vidjeti dobro na svim udaljenostima – rješenje su progresivne naočalne leće.

Dioptrija se mijenja postupno duž naočalne leće, od vida na daljinu u gornjem dijelu do vida na blizinu u donjem dijelu naočalne leće. Progresivne naočale olakšavaju svakodnevni život, rad na računalu, vožnju automobila, sport i druge aktivnosti.

 

Zašto su progresivne naočalne leće poželjnije od tradicionalnih bifokalnih?

Osim što su bez linija razgraničenja, progresivne naočalne leće nadmašuju bifokalne jer osiguravaju korekciju za vid na daljinu, srednje udaljenosti i blizinu, dok bifokalne leće pokrivaju samo vid na daljinu i blizinu, a vidljivi “prozorčić” sugerira da je nosač u nekim zrelijim godinama.

Progresivne leće također su tanje i lakše od bifokalnih, a prijelaz između svake zone dioptrija je postepen u smislu percepcije dubine, što progresivne leće čini lakšima za prilagodbu. 

Navikavanje na progresivne naočalne leće ovisi o motiviranosti korisnika, točnosti izmjerene dioptrije, pravilno izabranom dioptrijskom okviru, odabiru tipa progresivnih naočalnih leća, točnom centriranju i ugradnji istih.

Kako bi se lakše prilagodili na progresivne naočale i imali optimalan vidni doživljaj, svakog novog korisnika detaljno upućujemo kako da se njima koristi.

Rado ćemo vas savjetovati koje naočale najbolje odgovaraju vama i vašem životnom okruženju.

 

Garantiramo navikavanje na progresivne naočale izrađene u Optici Vitrum.

Ako imate bilo kakvih pitanja o progresivnim lećama, ne ustručavajte se uputiti nam ih. Želimo da imate savršene naočalne leće koje će Vam pomoći da jasno vidite na svim udaljenostima. 

Pomoći ćemo vam pronaći za Vas savršene dioptrijske okvire!

Dobar vid doprinosi kvaliteti života, a zadovoljstvo naših kupaca naša je svakodnevna motivacija. Volimo ono što radimo.

Kontakt

Optika Vitrum