Kako sigurno očistiti naočale u vrijeme pandemije COVID-19

kako-cistiti-naocale-od-virusa

Naočale su izložene kapljicama iz okoline koje mogu sadržavati viruse.

Virus se može danima zadržavati na plastici 1.

Naočale treba oprati i osušiti prije stavljanja na lice.

Preporuča se redovito pranje naočala. 

Prije pranja naočala ruke operite sapunom i vodom. Demonstraciju pranja ruku prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pratite na linku

Naočale je potrebno oprati u toploj razrijeđenoj sapunici, idealan je pH neutralni tekući sapun za pranje ruku. Operite cijele naočale, ne zaboravljajući jastučiće za nos i krilca. Obavezno ih temeljito isperite mlakom tekućom vodom i osušite finom papirnatom maramicom ili čistom krpom kako biste izbjegli mrlje na svojim naočalnim lećama

Neka sredstva za dezinfekciju mogu oštetiti površinu dioptrijskog okvira i naočalnih leća. Ukoliko ste bili izloženi potencijalno ugrožavajućem događaju i koristili sredstva za dezinfekciju, prvom prilikom nakon toga naočale treba oprati kao što je prethodno opisano.

Budući da dezinfekcijska sredstva mogu sadržavati alkohol, važno je izbjegavati kontakt s očima jer mogu prouzrokovati iritaciju. 

Tijekom dana naočale se više puta stavljaju i skidaju. Ako naočale morate spustiti na podlogu, obavezno ih očistite prije ponovnog stavljanja na lice.

Krpica za čišćenje naočala 

Redovnim brisanjem ne treba dugo da se krpica zaprlja. Najjednostavniji način da očistite krpicu jest da ju operete u perilici rublja na 60 stupnjeva bez dodanog omekšivača. Perite ju jednom tjedno ili češće, ako je potrebno. Nakon učestalog pranja će se malo smanjiti, postati manje učinkovita zbog čega je treba zamijeniti.

Brisanje naočala samo krpicom za naočale ne zamjenjuje pranje naočala blagim deterđentom i vodom.

Kutijica za naočale

Ne zaboravite provjeriti i čistoću kutijice za naočale. Ona se može pažljivo očistiti vlažnom krpom, namočenom u toploj sapunici, a potom se ostavi osušiti na zraku.

Literatura:

1 Journal of Hospital Infection 104 (2020) 246-251

Kontakt

Optika Vitrum