SPORTSKE NAOČALE

Sportske naočale u Optici Vitrum

SPORTSKE KOREKTIVNE NAOČALE

Optika Vitrum svojim klijentima omogućava dobar vid i sigurnost očiju u svim sportskim uvjetima neovisno o dioptrijskoj jakosti naočala.
Svijest o zaštiti očiju od neželjenih povreda polako se razvija pa sve više onih koji razmišljaju o svojoj sigurnosti izlazi na sportski teren opremljeni naočalama koje mogu otrpjeti svaku nezgodu pa time zaštititi oko od vrlo neugodnih i teško izlječivih ozljeda.

Mnogi misle da su sportske naočale tek modni detalj, no  vrhunski sportaši dobro znaju prednosti nošenja dobrih sportskih naočala. Dva su osnovna razloga za nošenje sportskih naočala na sportskom terenu: bolja percepcija te zaštita oka od ozljeda i oštećenja. Gledanje je izrazito aktivna funkcija. Vaše oči se neprestano miču, namještaju, fokusiraju, neprekidno primaju obilje vizualnih informacija, Sve te aktivnosti događaju se rutinski bez nekog zamjetnog naprezanja. U sportu se sve to komplicira jer je vrlo važno oštro vidjeti objekte kada se vi i/ili objekti kreću vrlo brzo. Bez dobre dinamičke vizualne oštrine teško je postići koncentraciju, iznimno važnu u sportu, te koordinaciju oko-glava-tijelo. Dobar periferni vid omogućava Vam da vidite akcije protivnika a da ne okrećete glavu jer u punom trku najvažnije je dobro vidjeti teren koji je u pravu kretanja. Vanjski utjecaju vrlo često ometaju besprijekoran vid. Vjetar, prašina, vodena prašina, udarci, jako sunčevo svijetlo, blještavilo, sve to smeta vidu i umanjuje rezultate jednako kako i sportske užitke.

RIZICI OZLJEDE OKA

Dobre sportske naočale imaju mogućnost promjene leća, ovisno o uvjetima na sportskom terenu. Za dvoranu te za noćne aktivnosti stavljaju se prozirne leće, za maglovito vrijeme te za sumrak najbolje su svijetle žute leće koje izoštravaju kontraste u uvjetima slabije vidljivosti, a za sunčane dane uzimaju se tamne sa s do 85 posto zatamnjenja.  Za sportove na vodi te za sportove na snijegu nužne su polarizirajuće leće koje uklanjaju blještavilo s površine vode ili snijega. Leće su besprijekorno optički obrađene pa garantiraju oštar vid.

U pravilu su leće za sportske naočale izrađene od polikarbonata najčvršćeg poznatog optičkog materijala, koji je oko osam puta čvršći od uobičajenih naočalnih plastičnih materijala pa zahvaljujući njima štiti oko i od ozljeda. Polikarbonati su 100 posto otporni na prolaz UV zraka koje su vrlo štetne za oči. Važnost zaštite oka od ozljeda još uvijek je podcijenjena. Nestretna je okolnost da djeca i mladi ljudi rijetko koriste bilo kakvu zaštitu u sportu pa svijest o zaštiti moraju ugraditi roditelji, sportski treneri i pedagozi. Djeca se opiru „izgledati smiješno“ u igri, ali ideja o nošenju zaštitnih naočala brzo postaje prihvatljiva u društvu kao što je nošenje kaciga za skijanje ili vožnju na biciklu te nošenje štitnika za koljena, laktove i dr. Mnogi vrhunski sportaši reći će da nošenje zaštitnih naočala može biti važan uvjet za vrhunske sportske rezultate.

Ozljeda oka upropastila je karijere mnogih talenata. Za razliku od drugih dijelova tijela ozljeda oka najčešće nosi trajne posljedice bez mogućnosti kvalitetnog oporavka.

Vidi članak u Nacionalu – sportske naočale