Progresivne naočale kroz 8 pitanja

 

OPTIKA VITRUM – specijalisti za progresivne naočale

Progresivne naočale – omogućuju dobar vid na svim udaljenostima

PROGRESIVNE NAOČALE

 • Kada počinje presbiopija?

Presbiopija počinje nakon četrdesete. Prvi simptomi  su poteškoće pri gledanju na blizinu te je potrebno više truda da bi se vidjela sitna slova, lakše se čita kada se odmakne tekst koji se čita i potrebno je više svjetla da bi se čitalo.

 • Zašto nastaje presbiopia?

Glavni uzrok presbiopije je smanjena fleksibilnost očne leće i slabljenje cilijarnih mišića. Zbog toga oko tokom godina postepeno gubi sposobnost akomodacije i osoba ne može jasno, kao prije,  vidjeti bliske predmete.

 • Što su progresivna stakla?

Pomoću progresivnih naočalnih leća možemo jasno vidjeti predmete na svim udaljenostima. Dioptrijska jakost takvih leća postupno se mijenja od dioptrije za daljinu do dioptrije za blizinu. Progresivne naočalne leće izgledaju potpuno jednako kao i jednojakosne. Prijelazi između dioptrija nisu vidljivi.

Dizajn progresivnih naočalnih leća može se prilagoditi specifičnim  životnim potrebama i namjenama. (Dinamičan način života, statičan, vožnja automobila, rad na računalu …)

 • Sunčane progresivne naočale

Progresivne naočale mogu biti sunčane – u širokom spektru boja, polarizirane i fotoosjetljive.

 • Može li se progresiv „isprobati“ prije kupnje?

Prije odluke o kupnji možete kod nas zatražiti demostraciju progresiva čime ćete doživjeti iskustvo nošenja progresivnih naočala i olakšati odluku o nabavci istih. 

 • Privikavanje na progresivne naočale i o čemu ovisi?

Uspjeh privikavanja na progresivne naočale ovisi o nekoliko parametara koji moraju biti zadovoljeni. Progresivne naočale su lagane za privikavanje, ukoliko su ispoštovani slijedeći parametri:

 • Točno izmjerena dioptrija 

Posebnu pažnju posvećujemo mjerenju dioptrije što je najvažnije za prilagodbu i zadovoljstvo nošenja progresivnih naočala. Loše, površno izmjerena dioptrija je najčešći uzrok neprilagođavanja i odbacivanja progresivnih naočala.

 • Pravilno izabran dioptrijski okvir

Savjetujemo Vas pri izboru dioptrijskog okvira.  Pomoći ćemo Vam izabrati dioptrijski okvir u skladu s Vašim željama, karakteristikama i dioptrijskim vrijednostima u odnosu na tehničke karakteristike naočala.

 • Odabir tipa  progresivnih naočalnih leća

Ovisno o izmjerenim dioptrijama i binokularnom statusu očiju, kao i životnim potrebama,  savjetujemo Vas u o vrsti progresivnih leća, koje mogu biti standardne ili personalizirane. Personalizirane su prilagođene anatomiji osobe koja ih nosi i položaju dioptrijskog okvira na licu. Kod preporuke i izrade progresivnih dioptrijskih naočala naši visokoobrazovani stručnjaci savjetovati će Vas o izboru dioptrijskih progresivnih naočalnih leća prema Vašim osobnim potrebama.

 • Točna ugradnja i centriranje 

Naočale moraju biti precizno centrirane. Ugradnja dioptrijskih naočalnih leća se radi na suvremenom CNC stroju prema pravilima struke.

 • Trebam li pomoć pri učenju na progresive? Kako ću se naučiti na progresive?

Kako bi se lakše prilagodili na progresivne naočale i imali optimalan vidni doživljaj, svakog novog korisnika detaljno uputimo kako se koristiti njima.

 • Što ako se ne priviknem na progresive?

Garantiramo navikavanje na progresivne naočale izrađene kod nas.

Ukoliko se netko ne može prilagoditi na progresive, u zamjenu za progresivne naočalne leće, dobit će dioptrijske naočalne leće za daljinu i blizinu.

Kontakt

Optika Vitrum