Isprobajte progresivne naočale prije odluke o kupnji

isprobajte-progresivne-naocale

Odabir prvog para progresivnih dioptrijskih naočala kompleksan je zadatak.

Imate potrebu za naočalama za blizinu. Jesu li progresivne naočale rješenje za Vas?

Čuli ste za pozitivna, ali i za negativna iskustva s progresivnim naočalama. Kako se odlučiti?

Što ako se ne uspijete prilagoditi na progresivne naočale?

 

Što je razlog neuspješnoj prilagodbi na progresivne naočale?

Razloga može biti više.

  • Najčešći razlog: Loša, netočno izmjerena dioptrija, površan pregled od nekoliko minuta bez analize stereo vida. (Analiza stereo vida je ključna za uravnotežen binokularni vid.)
  • Rijetko: netočno centrirana i loše ugrađena stakla u dioptrijske okvire od nestručnog ili priučenog tehničara očne optike
  • Izuzetno rijetko: – 1. progresivne leće sa tvorničkom greškom – 2. neka zdravstvena stanja sa deficitom u živčanom i mišićnom   sustavu.

Bilo koji od gornjih razloga dovodi do neprilagodbe i odbacivanja progresivnih naočala.

 

Lakši odabir i brza prilagodba na progresive – kako mi pomažemo pri odabiru i prilagodbi

Progresivne naočalne leće pružaju mnoge prednosti ali imaju i neka ograničenja.

Isprobajte progresivne naočale prije kupnje. Jedino na taj način možete doživjeti način gledanja kroz njih.

Kad probate probne progresivne naočale, osjetit ćete jesu li „progresivi“ za Vas i možete li uz manju prilagodbu prihvatiti način gledanja kroz njih.

Svim svojim klijentima, koji su prezbiopi i nisu do sada nosili progresivne naočale, nakon mjerenja dioptrijskih vrijednosti i analize stereo vida, demonstriramo progresivne naočale i vodimo ih kroz upoznavanje s načinom gledanja kroz iste. Simuliramo im razne životne situacije – rad na računalu, hodanje po stepeništu, snalaženje u prostoru …

Iskustva novih korisnika progresivnih naočala nakon demonstracije istih znatno su bolja u smislu prihvaćanja i navikavanja.

Prilagodba na progresivne naočale je brža i lakša jer su kroz našu stručno vođenu demonstraciju doživjeli razne životne situacije i educirani su o načinu gledanja kao i mogućnostima i karakteristikama istih. 

Iz našeg bogatog stručnog iskustva, nakon demonstracije progresivnih naočala i stručne konzultacije uz motiviranog korisnika, garantiramo privikavanje na svake progresivne naočale napravljene kod nas.

 

Izbor dioptrijskog okvira za progresivne naočale

Dioptrijski okvir mora zadovoljavati Vaše estetske kriterije i biti udoban za nošenje. Pri izboru dioptrijskog okvira preporučujemo da vodite brigu i o tehničkim karakteristikama istog. Stručna osoba, optičar/optometrist savjetovati će Vas koji dioptrijski okvir je optimalan s obzirom na Vašu dioptriju, potrebe, navike, životno okruženje i vrstu progresivnih leća te oblik lica. Današnja tehnologija izrade progresivnih naočalnih leća dopušta ugradnju istih u veće jednako kao i u manje okvire za naočale. Ograničenja se mogu očekivati kod izbora ekstremno velikih ili ekstremno malih okvira.

Savjet: mjerenje dioptrije, odabir okvira i progresivnih naočalnih leća treba obaviti na jednom mjestu radi kompletnosti preporuke i prihvaćanja odgovornosti od jednog poslovnog subjekta.

Stručnost i iskustvo optometrista i majstora optike su najbolja garancija za funkcionalne progresivne naočale.

 

Stereo vid

Percepcija dubine se naziva stereoskopski vid.

Budući da su naše oči udaljene jedno od drugog, primamo dvije različite slike okoline iz lijevog i iz desnog oka.

Svako oko vidi nešto drugačije prostorne informacije i prenosi te slike u mozak. Mozak zatim koristi razlike između dva oka kako bi procijenio udaljenost i dubinu. Rezultat je sposobnost gledanja 3-D slike i razlikovanja odnosa između objekata

Binokularni vid

Sposobnost spajanja informacija (slika) iz oba oka u jednu sliku.

Binokularni vid nam omogućuje da uočimo dubinu i odnose između objekata. Svako oko vidi nešto drugačije prostorne informacije i prenosi te slike u mozak. Mozak zatim koristi razlike između slika dva oka kako bi procijenio udaljenost i dubinu. Rezultat je sposobnost gledanja 3-D slike i razlikovanja odnosa između objekata. Percepcija dubine tehnički se naziva stereopsis ili stereoskopski vid.

Prezbiopi

Prezbiopija je prirodno stanje kod kojeg vaše oči postupno gube sposobnost da jasno vide bliske predmete. To je normalan dio starenja. Prezbiopiju možete početi primjećivati ubrzo nakon 40. godine. Vjerojatno ćete otkriti da sitnije tekstove držite dalje kako biste ih jasno vidjeli.

Prezbiopija se korigira naočalama. Ljudi koji imaju problema s vidom na blizinu i na daljinu mogu imati koristi od progresivnih naočala.

Kontakt

Optika Vitrum