Progresivne naočale – PREPORUKA

progresivne-naocale-preporuka

Srednjih ste godina i imate problema s čitanjem ili gledanjem predmeta izbliza? 

Čuli ste za progresivne naočale. Jesu li za Vas?

Tko koristi progresivne naočale?

Obično su potrebne osobama iznad 40 godina koje imaju prezbiopiju, kada je otežano čitanje i rad na blizinu, što dovodi do zamora očiju. Napredovanjem prezbiopije, teže se vidi i na srednje udaljenosti. Zbog toga je za svaku udaljenost potrebna druga dioptrija. Ukoliko ne želite koristiti nekoliko jednojakosnih dioptrijskih naočala, rješenje su progresivne dioptrijske naočale. 

Progresivne naočale mogu koristiti ljudi koji imaju kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam.

Prilikom mjerenja dioptrije, savjetujte se sa svojim optometristom koji će Vam na temelju izmjerenih dioptrijskih jakosti i binokularne analize Vaših očiju, Vašeg životnog okruženja i potreba, preporučiti idealnu vrstu progresivnih naočalnih leća.

Princip gledanja kroz progresivne naočale

Progresivne naočale imaju više različitih dioptrija u jednoj naočalnoj leći. Dioptrije se mijenjaju od dioptrije za daljinu, smještene u gornjem dijelu naočalne leće i postepeno prelaze u dioptriju za čitanje. To vam omogućuje da gledate na daljinu (vožnja), na srednje udaljenosti (rad na računalu) ili na blizinu (čitanje knjige), bez potrebe za mijenjanjem naočala.

Zašto preporučiti progresivne naočale? Pogodnosti progresivnih naočala

Uz progresivne naočale nećete morati sa sobom nositi dodatne naočale. Ne morate mijenjati naočale za čitanje, za računalo i za gledanje u daljinu.

S progresivnim naočalama osjećat ćete kao da je Vaš vid potpuno prirodan. Kad pogled s gledanja na daljinu prebacite na blizinu, dioptrije će se brzo postupno mijenjati do dioptrije za blizinu. Na primjer, prilikom vožnje i gledanja u cestu, možete glatkim prijelazom pogledati u nadzornu ploču automobila pa onda vratiti pogled u daljinu.

Na radnim sastancima, na primjer, vidjet ćete jednako jasno prezentaciju na kraju prostorije, kolege koji sjede nasuprot Vas, kao i svoj laptop ili bilješke.

Postoje individualne progresivne naočalne leće koje su jedinstvene. Pomoću suvremene tehnologije izrađuju se naočalne leće koje su Vam savršeno prilagođene. Dizajn takvih naočalnih leća prilagođava se Vašim životnim potrebama. 

  1. Ukoliko ste pretežno vani i u pokretu, može se dati prednost gledanju na daljinu, proširiti dio gledanja za daljinu. 
  2. Za one koji više vremena provode u radu na računalu povećana je zona gledanja za srednje udaljenosti. 
  3. Ako veliki dio vremena provodite čitajući, može se povećati područje zone za čitanje.

Svake kvalitetne progresivne naočale imaju dobre antirefleksne i UV slojeve koji omogućuju najbolju prozirnost naočalnih leća sa smanjenom refleksijom i zaštitom od UV zraka.

Za sunčane dane

Za sunčane dane možete izabrati fotoosjetljivu izvedbu progresivnih naočalnih leća, gdje je početno zatamnjenje minimalno vidljivo – tek nekoliko postotaka. Prilagođavaju se svjetlosnim uvjetima tako da leće potamne pod utjecajem UV zraka. Ulaskom u prostoriju ponovno se vraća prozirnost tih leća. 

Postoji još jedan tip fotoosjetljivih naočalnih leća, malo većeg početnog zatamnjenja, otprilike 30%, koji se također prilagođava svjetlosnim uvjetima – aktivira se na suncu, pod utjecajem UV zraka, kao i u automobilu iza vjetrobranskog stakla. 

Progresivne naočale u sunčanoj izvedbi možete izabrati u velikom spektru različitih boja. 

Sunčane progresivne naočale mogu biti i polarizirane, koje uz zaštitu od sunca uklanjaju neugodnu refleksiju i omogućuju jasniji vid, pa ih preporučujemo za vožnju, boravak uz more ili rijeku, za sport i jedrenje. 

Savjeti za odluku o kupnji i prilagodbu na progresivne naočale

– Odaberite optičku radnju s kvalitetnim stručnjacima, koji će Vam točno izmjeriti dioptriju i napraviti analizu Vašeg stereo vida.

– Zatražite demonstraciju progresivnih naočala, da doživite sve njihove prednosti prije odluke o kupnji.

– Nakon kupnje progresivnih naočala potrebna je prilagodba (nekoliko dana do dva tjedna). U rijetkim slučajevima bi moglo zatrebati i do mjesec dana.

– Obratite posebnu pažnju na upute svog optometrista o tome kako koristiti dioptrijske progresivne naočale.

Pozivamo Vas kod nas, u Optiku Vitrum, gdje će Vam naši magistri optometrije izmjeriti dioptrijsku jakost i napraviti analizu Vašeg stereo vida. Binokularna ravnoteža važna je za relaksirani vid.
Demonstrirat ćemo Vam progresivne naočale, da doživite sve njihove prednosti, što će Vam pomoći pri odluci o kupnji.
Garantiramo navikavanje na progresivne naočale napravljene kod nas u Optici Vitrum.

Kontakt

Optika Vitrum